Úton, a tükörben

 Kalocsai Enikő Reflexiók című kiállítása
(Új Művészet, 2014 / I-II.)

 

Furcsa a helyzet: itt állunk, szinte mozdulatlanul az ember mobilitását és annak történetét sokféleképpen bemutató, szemléltető, igazán 21. századi helyen, a Mobilisben és utazunk. Ráadásul most egy olyan műfaj, a festészet révén, amely évszázadokon keresztül éppen nem a mozgást, az időt, a változást volt hivatott leginkább érzékeltetni, követni, hanem az állandóságot. Tükrökbe nézünk és nem látjuk magunkat, mi történik hát?

Műkincsek a húsbolt fölött

A Titkos Gyűjtemény  (Új Művészet, 2014 / I-II.)

 

A folyók városa több értékes magángyűjteményt mondhat magáénak és ezek egy része folyamatosan látható is. Most azonban egy olyan különleges kollekció látható Győrött, amely még sosem szerepelt így együtt és ebben a formában valószínűleg nem is fog többé.Ráadásul a Titkos Gyűjteménynek az az Esterházy-palota ad helyet, amely a Radnai Gyűjtemény otthona is, a két műtárgy-anyagban pedig olyan nevek jelentik a közös pontokat, mint Barcsay, Derkovits, Egry vagy Rippl-Rónai. A sajátos, háromszög alaprajzú barokk palota egymás mellett és mögött sorakozó kisebb és nagyobb termeiben, olykor párhuzamos, hosszanti tereiben most egymással (is) kommunikálnak a két jelentős műkincstár darabjai. De vajon miként „titkos” az egyik?Gúzsba teremtve

Györgydeák György (1958-2008) kiállítása

Művészetek Háza – Csikász Galéria, 2013.

Mindenféle anyagot művé formálni, mindent szóra bírni, kifordítani, életre kelteni, teremteni mindig, bármiből. Rosszmájúan is értelmezhető szándékok ezek, mégis valami hasonló késztetés fűtötte Györgydeák Györgyöt, a 2008-ban eltávozott rendkívül termékeny és sokoldalú képzőművészt.

 

Észak és dél horizontjai és töredékei

Ulrich Erben kiállítása Veszprémben


A Bakony és Balaton remek adottságú közelségében lévő Veszprém kortárs művészeti intézete, a Művészetek Háza éppen húszéves, a Modern Képtár, Vass László Gyűjtemény pedig tíz.  A királynék városa a tartósan magas minőség mellett kötelezte el magát: tizedik alkalommal lépnek fel világsztárok a várban a VeszprémFest színpadán, a képzőművészet jeles alkotói, nagyságai pedig a képtárban. A kezdetektől fogva fajsúlyos kiállítások láthatók a Művészetek Háza galériáiban.

 

Jellé válni

Jakovits József (1909-1994) győri kiállításai

            A Győrhöz – főleg az ’50-60-as években - több szállal is kötődött jelentős művész emlékének tisztelgés, a huszadik század hazai életművei iránt érdeklődőknek fajsúlyos élmény volt Jakovits József két kiállítása a folyók városa két intézményében, párhuzamosan. A mester grafikái nem afféle szobrászrajzok, hanem önálló grafikai művek. Kék alapra készített, a kor és Jakovits szemléletmódját, élmény-világát markánsan tükröző 1963-as fotómontázsaiból, a nyolcvanas években az USA-ban készített szitanyomataiból és 1956-os ceruzarajz-ciklusa rézkarc-változatából a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Karának Galériája mutatott be elegáns válogatást.