Helyek, színek – helyezve, színezve

Erőss István két kiállításáról, Balkon, 2007/IV

Annyi minden és annak az ellenkezője látszott megfogalmazódni és bebizonyosodni az utóbbi években, évtizedekben a képről és szerepváltozásairól, hogy nehéz és törékeny dolog ezek után bizonyosságokat megfogalmazni vele kapcsolatban. A képzőművészek nagyobbik hányada máig ábrázol, a nem-ábrázoló (nonfiguratív) képzőművészek jelentős része is ide sorolható. Erőss István, bár sokféleképp viszonyult eddigi munkássága során a képhez, annak mibenléte, lehetőségei, szélsőértékei mindig foglalkoztatták.

Tartalmak és tartamok rétegei

Takako Matsukawa grafikái a győri Városi Képtárban, Új Művészet, 2006/XI

A jelenleg Bécsben élő grafikusművész Niigitában (Japán) született, művészeti tanulmányait Tokióban, Párizsban és Bécsben végezte. Kétszer vett részt a győri Nemzetközi Rajz-és Grafikai Biennálén, most pedig a tavalyi győri Művésztelep díjazottjaként szerepelt a folyók városában önálló kiállításon. Művészete a természettel és a japán képi tradíciókkal fenntartott elmélyült, de kereső, kísérletező párbeszéd. Grafikai és festői kifejezőeszközöket ötvöz, grafikai technikákat kombinál.

A grafikus gúnyája

Magyar Mónika és Szőcs Géza kiállítása a soproni Pannonia Galériában, VÁRhely, 2005/IV

Aki egy szállodába belép, leveti kabátját és hosszabb-rövidebb időre megpihenni tér be (e térbe). De a hotel-vendég nemcsak befelé figyel és él ilyenkor, hanem a környezet által igyekszik otthonosan érezni magát, akaratlanul is valamit itthagyni önmagából és valamit élményszerűen hazavinni magában. Tisztelt Hölgyek és Urak, Vendégek és Szállóvendégek, most is ezért vagyunk itt, de most kivételesebb, ezáltal ünnepélyesebb a pillanat, mert képek és művé avanzsált tárgyak révén több, mélyebb találkozásokra is mód teremtetett. Magyar Mónika és Szőcs Géza grafikusművészek jóvoltából, akik alkotásaikat osztják meg velünk.

Útba eső jelek

Kurcsis László komáromi kiállításáról, Új Forrás, 2006/IV

„Az út magában-véve / árny és köd. / Köd és árny, / hol képek rejlenek. / Árny és köd, / hol dolgok rejlenek, / mélység, köd, / hol magvak rejlenek.” – hangzik egy vers a Tao Te King-ből, Lao-Ce, azaz Konfuciusz könyvéből, a taoizmus Bibliájából. Egy grafikus jóvoltából az iménti vers és társai közelébe kerülhetünk, vagyis papírra rótt jelei esnek az útunkba.

Hozott anyag

8. Győri Nemzetközi Grafikai Biennálé, Balkon, 2005/XII

Már másfél évtizede hozzák/küldik anyagukat kétévente a világ válogatott grafikusai Győrbe, ahol hazánk „legkorábbi” nemzetközi ilyen jellegű kiállítása működik visszatérően. A Biennálé, mely kitartóan és elegánsan vállalva önmagát a közép-európai (Krakkó, Ljubljana) és távolabbi hasonló megméretések mellett, fontos tájékozódási ponttá vált, többnyire meggyőző, minőségi válogatás színtere. A különféle jelenlétek súlya, aránya idén némileg indokolatlannak tűnő aránytalanságokat mutatott: a korábbiaknál jóval kevesebb ország (teljesen kihagyott térségekkel, kontinenssel), míg lényegesen több magyar szereplő volt a meghívásos jelleg mellett vagy(?) ellenére.